søndag 1. april 2007

Forhudningspapp og andre rare ord med og uten upassende assosiasjoner

Det dukker stadig opp nye områder man skal tilegne seg kunnskaper på. Jeg holder for tiden på med en bok om materialkunnskap, og i løpet av bare noen få sider kom jeg over alle disse ordene som det er meningen at jeg skal lære hva betyr. Men umoden som jeg er, synes jeg det er mye morsommere å fnise av alle de barnslige assosiasjonene jeg får av ordene enn det er å pugge den egentlige betydningen av dem. Dessuten er mange av ordene veldig søte! De er morsomme å uttale. Og det er nesten som om de blir til et lite dikt når de står der på rekke under hverandre...:

  • Forhudningspapp
  • Laftevatt
  • Stubbloft
  • Klemlist
  • Råstøp
  • Ekspansjonsfuge
  • Fugemørtel
  • Fugeskum (vil tro disse fuge-ordene høres ekstra merkelige ut for deg, Hallgeir ;) )
  • Svillelist
  • Bunnsvill
  • Glidesjikt
  • Spunsepropp

Og så noen nye idéer til adjektivleken…:

  • Rugjort
  • Sementslammet
  • Varmforsinket
  • Armeringsskadet
  • Doret

Det er forresten fritt fram for å spørre dersom dere lurer på betydningen av et ord eller sju! Jeg vil svare etter beste vaktmesterstudentevne! :)

12 kommentarer:

Marte sa...

ehm...Rugjort og doret? Forklaring mottas med takk!:)

Ingeborg sa...

Yes! Skal vi se...
Rugjort betyr rett og slett at en overflate er gjort ru.
Doret er litt verre. En dor er en smal, sylinderformet metalldings som er flat bak og spiss foran. Man bruker den bl.a. når man skal slå en spiker litt godt inn i planken. Doren brukes som et mellomledd mellom hammeren og spikeren, og man slår med hammeren på den flate delen slik at den spisse delen dytter spikeren inn i planken. Man sier ”å dore inn en spiker”. Doret blir dermed så vidt jeg kan skjønne preteritumsformen av verbet. :)

Ingeborg sa...

Som jeg surret meg vekk i går da jeg prøvde å svare på hva doret betyr! Det skulle jo liksom være et adjektiv og ikke et verb.. Har vrengt hjernen min i natt, men må innrømme at jeg stadig ikke fikk det til å bli det adjektivet jeg ønsket at det skulle bli. Konklusjonen blir dermed at jeg dreit på draget (eller at boka gjorde det...?), men at ordet allikevel trygt kan brukes i adjektiv-leken, siden få vil skjønne at det er feil.
(Huff, så doret jeg er!)

Ingeborg sa...

Hm... For å få det til å bli adjektiv må det vel i så fall bli noe sånt som "en doret spiker"...? Eller?

Ellers skjønte jeg ikke et eneste ord tror jeg. Men det er helt greit egentlig.

Ingeborg sa...

Ja, det blir vel noe i den duren (doren). Haha....

Eline sa...

Jeg fatta heller ikke hva rugjort kunne være, men siden det er flere som satte sørsmålstegn ved dette ordet, fikk jeg heldigvis et svar:)
Rugjort. Rugjort. Rugjort. Tror jeg skal begynne å si det selv også.

Ingeborg sa...

Ja, det er på en måte et innmari bra ord! Synes det fortjener å bli brukt mer (les: i det hele tatt).

Anonym sa...

Angående Doret - adjektiv eller preteritum..?
Må innrømme at jeg setter pris på korrekt norks, men at jeg ikke er så stø som jeg skulle ønske jeg var. Men trenger det egentlig å være motsetning mellom adjektiv og preteritum? Det høres deil ut når jeg sier det men, Hvis jeg er kjørt på (huff, det første som falt meg inn) da er jo kjørt både preteritum av orde kjøre, men et atjektiv på meg..? Er jeg helt på jordet?

Anonym sa...

Doret - Adjektiv eller preteritum?
Først kan melde at jeg er en tillhenger av at norksen skal være korrekt, men at jeg langt fra er så god som jeg skulle ønske jeg var. Altså, adjektiv eller preteritum.. Trenger det egentlig å være motsetning mellom de to formene.. Hvis jeg er kjørt på, for å ta et eksempel.. da er ordet kjørt preteritum av kjøre, men fortsatt beskriver jo ordet hva jeg er.. Så.. er det egentlig motsetning?

Anonym sa...

Ja. Siden jeg er i gang med å masseproduere innelgg her sender jeg bare på en til med det samme :) Kan jo si at jeg Trodde faktisk ikke jeg hadde fått til å lagre første innlegg...

Anonym sa...

Hva er egentlig stubbloft?

Anonym sa...

Stubbloft er en bjelkelagskonstruksjon som er slik at gulvåser er pålasket en lekt eller annet element. Pålasket element må ha mindre vertikal dimensjon enn selve gulvåsen. deretter legges panel eller bord mellom gulvåsene og elementene danner bæring for panel / bord. Fra gammelt av så ble gulvene isolrt med leire(!) derav ordet stubbloftsleire(!!) Dette fenomenet har avlet mang en vederstyggelig banneregle fra mennesker som har renovert slike hus.... Så det så